Hur ska man egentligen tänka inför att man ska bygga en altan i Stockholm? Vi ska i den här texten ge dig en massa tips och råd, men innan dess så ska vi även säga följande: Underskatta inte arbetet. Det må se enkelt ut när du kollar på klipp på Youtube och du må ha sett hur alla dina grannar – till synes utan problem – kan bygga en altan i Stockholm.
Sanningen är att även en marknära altan kommer att kräva dels god planering kring exempelvis läge och storlek, samt ett gediget arbete med grundjobbet. Saknar du kunskap och framförallt tid så är det nästan bättre att direkt kontakta en snickare som kan hjälpa dig med jobbet.
Överväg professionell hjälp
Väljer du en snickare så får du också nödvändig hjälp med att både beräkna mängd material samt med att välja rätt sådant. Många företag erbjuder också hjälp med att ta fram ritningar och kan komma med alternativa idéer vad gäller utformning. I och med att du också kan använda dig av ROT-avdraget när du ska bygga altan i Stockholm så kan du dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet. Ett annat plus i att välja en snickare är att du ges garanti på jobbet.
Bygga altan Stockholm – tänk på detta
Saknar du kunskap och tid – välj en snickare. Det är inget personligt nederlag, som många vill göra gällande. Med detta sagt, här följer våra tips och råd:
- Bygglov. Kolla om du behöver ett bygglov innan du sätter igång. Det behövs sällan, men det kan ändå vara bra att initiera en kontakt med byggnadsnämnden och se om det finns annat att förhålla sig till.
- Läget. Var på ditt hus passar en altan bäst – och i vilket solläge kommer byggnationen att hamna? Gå runt och fundera lite innan du bestämmer dig. Det kan exempelvis vara trevligt med kvällssol, eller hur? Fundera även över storlek och kring exempelvis en markis som skydd.
- Framtida underhåll. Välj ett material som passar din livsstil. Att underhålla en altan är krävande och väljer du exempelvis ett impregnerat virke – eller komposit (som blivit populärt på slutet) så kan du spara många timmar.
- Bygg. Se alltid till att fokusera på grundjobbet och skapa bästa tänkbara förutsättningar för en stabil byggnation.