Kategorier
Okategoriserade

Det kan vara klokt att låta ett proffs besiktiga huset innan köpet

Innan man köper ett hus är man skyldig att själv undersöka och besiktiga det så att man vet vad man köper. Är man ovan är det inte så lätt och det kan därför vara bra att anlita en besiktningsman.

Enligt lagen är man skyldig att noga undersöka ett hus innan man köper det. Hittar man fel som säljaren inte redan har berättat om, kan detta påverka priset. Kanske är det också så pass stora reparationer som behövs att man till och med vill dra sig ur affären. Då det är lätt att man missar saker eller bortser från dem i husförälskelsens yra, kan det vara bra att också låta en utomstående besiktningsman undersöka huset.

Detta kan man förvänta sig att vid en husbesiktning

Vid en husbesiktning undersöker besiktningsmannen metodiskt huset efter ett standardiserat protokoll och både tittar, luktar, lyssnar och känner sig fram i de olika rummen. Men en besiktningsman använder också sin kunskap och erfarenhet vilket gör det enklare att kunna lokalisera felen. Därför ska man vara noga med att anlita en erfaren besiktningsman som har varit med ett tag och som är certifierad. Det kan också vara så att felet inte ännu uppstått men att konstruktionen är utförd på ett sådant sätt att det så småningom kommer att bli problem. Det kan vara bra att som köpare vara med vid husbesiktningen eftersom man då lättare förstår var de eventuella felen sitter och man då kan ställa frågor.