Kategorier
Isolering

Isolering i Uppsala för lägre energikostnader

Den som vill sänka sina kostnader för uppvärmning ska börja med att reda ut om den befintliga isolering är tillräcklig. Kontakta en firma i Uppsala för hjälp.

Det gamla uttrycket att man inte ska gå över ån efter vatten kan tillämpas i många sammanhang. Den som köpt ett äldre hus och vill leva miljövänligt kanske tänker börja med att riva ut en oljepanna och ersätta den med en värmepump som drivs av solceller på hustaket. Men vänta ett tag och tänk efter! Värmepumpar och solpaneler är bra fossilfria energikällor men låt bli att elda för kråkorna!

Den primära åtgärden för energibesparing är att säkerställa att isoleringen av huset är väl genomtänkt, och denna får gärna bestå av miljövänliga produkter. Nästa steg kan vara att se över ventilationen. Det kan vara klokt att installera en värmeväxlare där frånluften värmer upp inkommande luft. När det är avklarat är det dags för värmepump och solceller.

Miljövänlig isolering i Uppsala

För den som är miljövänlig känns det kanske inte bra att isolera ett hus med sten- eller glasull. Då finns det isoleringsmaterial som är baserade på träfiber och som på sitt sätt kan betraktas som nygamla. Trä har alltid fungerat som isolermaterial. Det går att hitta villor som byggdes vid mitten av 1900-talet där vindarna är isolerade med kutterspån. Insekterna hölls borta med hjälp av kalk som spreds bland spånen. Men för isolering i Uppsala finns idag mer modern och utvecklad cellulosaisolering att tillgå.

Cellulosaisolering tillverkas av träfibrer och görs oftast av återvunnet papper och tidningar. Materialet prepareras med insekts- och brandsäkrande tillsatser. Isoleringen har utmärkta egenskaper vad gäller värme- och ljudisolering. Produkterna tillverkas som skivor eller lösull. I raka väggar med givna mått mellan reglar passar skivor bra. På vindar som är oregelbundna och med skrymslen och vrår passar det bättre att blåsa in lösull.