Kategorier
Bygg

Att tillverka en linskiva är inte det allra enklaste

En linskiva behövs när det är tunga anordningar som ska hängas upp. Då måste en lina löpa i ett spår som är försett med släta jämna spår. Det är viktigt att det blir precis rätt dimension.

Om du har behov av en linskiva ska du veta att det går att få den tillverkad precis efter de mått du vill ha. Det finns ett antal olika varianter av storlekar som kan användas och de mäts i diameter. På så sätt kan du veta vilken storlek du behöver, men för en lekman kan det te sig som en oändligt massa saker att hålla reda på. Är det inte storlekar så är det andra dimensioner. Vitsen med en linskiva är att få en lina att löpa smidigt och jämnt. På ett sådant sätt kan man hissa upp tunga maskiner och balkar i till exempel en byggnadsställning. Inget som hackar eller stoppar upp, allt flyter på i en jämn rörelse.

Hur du får en linskiva att fungera

För att du ska kunna få en linskiva att fungera är det viktigt att du tar hand om den så att de linor som ska löpa i spåret glider fint. Linskivan ska helst vara svarvad av stål om du vill ha en skiva med god och långvarig stabilitet. En skiva är försedd med ett kullager och det är viktigt att veta att de oftast har skyddsplåtar och därför inte behöver eftersmörjas. Det är annars lätt att tro att du behöver smörja dem titt som tätt.