Kategorier
Okategoriserade

Låssmed i Göteborg är pålitlig

En låssmed i Göteborg arbetar med att sätta in olika sorters cylinderlås men är också duktig på andra sorters lås- och passersystem som de kan installera och samtidigt se över säkerheten.

Det heter fortfarande låssmed även om det inte är så att de arbetar i någon smedja och tillverkar nycklar på sitt städ. Det är ett riktigt gammalt yrke men väldigt mycket har förändrats i hur de jobbar.

En modern låssmed i Göteborg tillverkar visserligen nycklar men det går till på ett helt annat sätt numera. Det är färdiga nyckelämnen och de filas inte för hand utan med hjälp av ett datasystem. Alla nycklar registreras och vissa av dom kan man få lov att kopiera. Andra är spärrade så att man måste ha en fullmakt för att tillverka en ny.

Låssmeder arbetar visserligen med nycklar men också andra sätt att låsa

Vanliga nycklar av metall används fortfarande men större företag och fastigheter ersätter dom ofta med en nyckeltagg istället. Taggen programmeras och kan ge behörighet till många olika dörrar. Det är ju en fördel i ett hyreshus där de som bor där behöver komma in i källare, vind, tvättstuga och cykelrum. Då räcker det med en enda tagg istället för fem olika nycklar.
Taggen kan enkelt spärras så att borttappade eller stulna nyckeltaggar inte går att använda.

Ett system med låstagg går också att installera i villor och bostadsrättsföreningar. De har många fördelar om man har tröttnat på en tung nyckelknippa och ger en annan sorts trygghet.